Major step forward for hospital car park plans

NEW PLANS to redesign the heavily criticised Ripley Community Hospital car park have been given the thumbs up by nearby residents.

The scheme will see the hospital make use of a nearby plot of land it owns to increase the number of parking spots from 55 to 75.

It comes after the current design has been subject to much criticism as cars parked in a centre row of bays are blocked in if the car park is full. It has lead to people parking on nearby streets to the annoyance of residents.

Now the proposal has been submitted to Amber Valley Borough Council’s planning board for consideration.

A spokesperson for Derbyshire Community Health Services (DCHS), which runs the Sandham Lane hospital, said the work would cost more than £100,000.

Sixty-three people from nearby streets had signed a petition in October asking owners to revise the parking layout.

Retired Terry Swain, 66, from Pine Close, said he was relieved to see the new plans, which have been sent to nearby residents and are available to view in the hospital foyer.

Speaking at a Ripley Town Council meeting on Tuesday, February 15, the former stock controller said: “The plans seem very decent as they will offer 75 spaces as opposed to the 55 there now.

“I honestly feel that this is by far the best they can do, I would like to think that the members of Ripley Town Council will agree with me that the plan will go ahead.”

In the new design the main car park will contain 49 spaces which will be solely for permit holders and patients to use. A one-way system will operate which DCHS says will make each one accessible at all times of the day.

An extra 14 spaces will be created by opening a secondary car park on Slack Lane, to the rear of the hospital, for office staff only.

Further staff and disabled spaces will be available at various points around the building.

Tim Broadley, Associate Director of Service Delivery at DCHS said: “This is a major step forward in transforming the car park and we would like to thank both the patients and local residents for their patience and participation in helping us to put these plans together.”

If planning approval is given the redesign is expected to take six weeks. Plans can also be viewed at www.ambervalley.gov.uk.

l What do you think? Let us know at www.ripleyandheanornews.co.uk